пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Це цікаво!                         ДЕ ЗИМУЮТЬ МЕТЕЛИКИ?
    
     Взимку  все навколо     змінюється, природа набуває 
нового вигляду - все покривається снігом і льодом. Більшість тварин на час холодів ховаються в підземних норах, деякі види птахів відлітають на південь, але де проводять зиму метелики?

    Залишаючи лялечку, багато метеликів живуть протягом літа і вже восени гинуть. Але в природі зустрічаються  і такі види метеликів, які подібно  до теплокровних тварин живуть по декілька років, використовуючи різні способи укриття від зимових холодів.
 Форми зимівлі метеликів
 Багато метелики проводять зимівлю в стадії яйця. Зовсім маленьке, воно поміщається в найзатишніших місцях. Деякі з лускокрилих, наприклад малиновий шовкопряд, проводять зиму в стадії дорослої гусениці, але це вважається винятком із правил, оскільки більшість гусениць зимують в ранньому віці, щойно вийшли з яйця.
 Найпоширенішим способом є зимівля у стадії лялечки. Деяка частина лялечок проводить зиму в відкриту, не боячись холодних вітрів, закріпившись на гілці дерева. Та частина лялечок, яку турбують впливи зимових температур, ще гусеницями вибирають недоступні для дощів і вітрів місця і вже там перетворюються в лялечок і зимують.
 Місця зимівлі метеликів
 Такі види метеликів, як кропив'янка, лимонниця, репейница впадають в сплячку аж до самої весни. Вони вкривають своє тіло крилами, ніби ковдрою, і ховаються в тріщинах кори або дуплах. Можуть зимувати і в приватних будинках. Наприклад, забиватися в щілину біля печі, а після розтоплення, відчувши тепло, прокидатися в надії на прихід весни. На жаль, вилетівши на вулицю, комаха через деякий час гине від морозів.
 Перелітні метелики
 В природі існують перелітні метелики, які подібно птахам з настанням осені відлітаю у вирій, долаючи величезну відстань. Ці перельоти крилатих красунь дуже давно цікавили вчених. Дослідники встановили місця і шлях перелітних метеликів.
 Однак відкритим залишається питання - як комахи знаходять маршрут?  Адже комахи мають  примітивну нервової системою. Знаходити шлях можуть навіть зовсім молоді особини, які жодного разу не відвідували місця зимівок.Самим яскравим прикладом перелітних метеликів є монарх. Ці дивовижні красуні щороку відправляються в далеку подорож. Цікавий той факт, що метелики розлітаються в різних напрямках залежно від основного місця проживання. Ті метелики-монархи, чия територія проживання розташована на схід від Скелястих гір, летять зимувати в Мексику, а ті, хто живуть на захід - відлітають до Каліфорнії.