понеділок, 12 січня 2015 р.

7 клас. Вивчаємо водорості.









  Існують такі відділи водоростей:
- зелені;
- жовто - зелені;
- бурі;
- червоні;  
 - золотисті;
- евгленові;
- діатомові;
- харові.
Водорості - еукаріоти, які на клітинному рівні відрізняються хімічним складом клітинної оболонки:
- у примітивних форм оболонка пектинова;
- у морських (харових) – мінералізована;
- у бурих – альгулезна;
- у інших – целюлозна.
Водорості мають ще декілька відмінних ознак:
1. За складом пігментів:а) у зелених та харових - хлорофіл (АВС) та ксантини (каротин, каротиноїди);
б) у червоних – пігменти фікобілінової групи (хлорофіл групи Д);
в) у бурих, жовто-зелених та золотистих пігмент фукоксантин.
2. За кількістю, формою, розмірами пластидів (хлоропласта):
а) у хламідомонади та хлорели хлоропласт чашовидний;
б) у спірогири – спіралевидний;
в) в улотрикса – незамкнене кільце;
г) у діатомових – диско видний;
д) у червоних – дрібні, зернисті, різної форми.
3. За кількістю, формою, розмірами піреноїдів:
а) у хламідомонади та хлорели – прямокутні;
б) у спірогири – зернисті;
в) у діатомових – голі, без поживних речовин.
4. За запасними поживними речовинами:
а) у зелених, харових, евгленових – крохмаль;
б) у червоних – червоний крохмаль;
в) у бурих – ламінарин та дубильні речовини;
г) у жовто-зелених, золотистих та діатомових – хризоза, лейкоза, волютин.
5. За розмноженням:
а) в улотриксових, червоних, бурих з’явилось чергування поколінь;
б) у харових відсутнє безстатеве покоління.

Екологія водоростей.

1. Гідрофітон – прісноводні, солоноводні, хоча діатомові можуть жити скрізь. Серед них є:
а) холодостійкі водорості – бурі та зелені, які є мешканцями снігів і льодовиків;
б) теплолюбні водорості – червоні;
в) водорості гарячих джерел – синьо-зелені.
2. Едафітон (грунтові) – водорості пересихаючих водоймищ, калюж, вологих грунтів – синьо-зелені та діатомові. Вони склеюють грунт і він стає структурнішим.
3. Аерофітон – водорості, якими обростають дерева, стіни споруд, будинки, асфальт, де була вода. Серед дуже багато діатомових.
4. Перифітон – водорості, що живуть на гідроспорудах (мости, човни, водопроводи) та руйнують їх. Серед них також велика кількість діатомо

Значення зелених водоростей.

1. Накопичують органічні речовини.
2. Джерело кисню у водоймах.
3. Є поживою для тваринних організмів (улотрикс є кормом для прісноводних риб, молюсків).
4. Хлорела, ульва (морський салат) використовуються людиною в їжу.
5. Хлорела містить вітаміни і велику кількість білків, які рівноцінні білку сухого молока.
6. Японці переробляють хлорелу у порошок і додають до борошна при випіканні хліба.
7. У наукових дослідженнях використовують хлорелу, хламідомонаду, ацетабулярію, вольвокс…
8. Хлорела вважалась космічною водорістю, але сьогодні вчені дотримуються інших поглядів, тому що вона виділяє в атмосферу чадний газ і оксиди нітрогену.
9. Викликають “цвітіння води”, чим завдають великих збитків рибному господарству.
10. Зібрану зелену масу під час “цвітіння води” використовують як добриво, а також використовують для виготовлення паперу, картону, лаків, фарб.

Значення діатомових водоростей.

1. Найважливіші виробники органічних речовин (25% всієї світової маси цих сполук).
2. Джерело їжі для прісноводних і морських тварин.
3. Відмираючи, діатомові водорості, стають джерелом поживних речовин для живлення бактерій і найпростіших тварин.
4. Поживна цінність діатомей не поступається поживній цінності картоплі та хлібних злаків.
5. У водоймах вони беруть участь у руйнуванні підводних споруд і мостів, забивають водопровідні труби.
6. Наземні діатомові водорості беруть участь у ґрунтоутворенні.
7. Панцири діатомових водоростей використовують для настроювання оптичних приладів і перевірки їх якості.
8. Кремнисті панцири відмерлих діатомей, що накопичувались мільйони р., утворили дрібнозернистий порошок – діатомовий мул.
9. Діатомовий мул використовується в техніці для полірування виробів і для фільтрування речовин.
10. З панцирів відмерлих утворилися осадові породи – діатоміт, доломіт, трепел.
11. Деякі види діатомових водоростей є індикаторами забруднення морської води різними відходами та нафтопродуктами.
12. Людина використовує накопичені осадові породи діатомових водоростей для свої потреб.

Значення бурих водоростей.

1. Вони створюють в прибережній зоні органічну речовину, що використовується в їжу морськими тваринами помірних і приполярних широт.
2. Вимерлі бурі водорості утворили водоростеве вугілля.
3. Людина використовує їх у їжу, особливо ламінарію, оскільки в ній міститься багато поживних речовин, вітамінів, йоду..
4. Ламінарія використовується як профілактичний засіб при шлунково-кишкових хворобах, склерозі, рахіті, зобі…
5. Велика кількість бурих водоростей збирається та використовується як добриво, тому що в них багато калію.
6. У медицині із них добувають йод, бром, замінники крові…
7. Бурі водорості є основним джерелом отримання альгінатів – сполук альгінової кислоти, яка використовується для покращення морозива, соків, та для проклеювання паперу.
8. З них виготовляють хірургічні нитки, а в хімічній промисловості – барвники, які використовують в поліграфії для кольорового друку.
9. У текстильній промисловості фарбування такими барвниками робить натуральні тканини стійкими до дії води та сонця.

Значення червоних водоростей.

1. Утворюють кисень, беруть участь у процесах самоочищення води.
2. Вони є їжею для тварин.
3. У клітинних стінках банрянок відкладається карбонат кальцію.
4. Людина використовує багрянки в їжу (порфіра – червоний морський салат, який вважається делікатесом).
5. Кароліна використовується як лікарська водорость, виготовляючи з неї препарати для усунення печії.
6. Хондрус використовують як ліки при хворобах дихальних шляхів (у сухому вигляді).
7. Агар використовують у мікробіологічних дослідженнях як живильне середовище для вирощування мікробів.
8. Кондитери та пекарі додають агар у тісто, щоб хліб, батони та бісквіти не черствіли.
9. З філофори видобувають йод.
10. Коралінові водорості відіграють важливу роль в утворенні коралових рифів.

“Водорості – підводні висячі сади, що виконують функцію єдиної житниці океану, без якої життя в ньому було б неможливим.”
 Б.Сергєєв

Поміркуйте!
“Водорості мають високий вміст різних вітамінів, мінеральних солей, сполук йоду та брому, тому постійне вживання їх у їжу запобігає різним порушенням обміну речовин. У Японії водорості – неодмінна складова національної кухні: тут лише з ламінарії готують понад 500 страв. Можливо, саме цим пояснюється довголіття японців.